Jelle D’Helft

Wetenschappelijk Adviseur omega 3-vetzuren
CEO Springfield Nutraceuticals  BVBA

Voormiddag 10:00 – 11:00

Calanus Finmarchicus, een nieuwe bron van omega-3 vetzuren met een breed potentieel:

Nieuwe inzichten werking omega 3 was esters op darmreceptoren, een belangrijke factor bij obesitas, insulineresistentie en ontstekingsprocessen. Calanusolie is een nieuwe en ecologisch verantwoorde, duurzame bron van omega 3-vetzuren. De omega 3-vetzuren bestaan hoofdzakelijk uit alfalinoleenzuur EPA, DHA en stearidonzuur (SDA). Calanusolie is de natuurlijke, niet-geraffineerde olie afkomstig van het 3-5 mm kleine kreeftachtige schaaldiertje Calanus finmarchicus.

Calanus finmarchicus maakt deel uit van het zoöplankton en komt in grote hoeveelheden voor in de Noordelijke IJszee (Arctische Oceaan). Calanusolie heeft een bijzondere samenstelling van vetten en is rijk aan omega 3-vetzuren (ruim 20%). Het unieke van Calanusolie is dat de vetzuren voor meer dan 86% voorkomen in de vorm van was esters: esters van vetzuren en vetalcoholen. Dit geeft de olie eigenschappen die niet of minder aanwezig zijn bij ‘gewone’ visolie of krillolie. Het verschil in werking tussen omega 3-vetzuren uit Calanusolie en visolie komt vermoedelijk tot stand door de tragere vertering van wasesters dan van ethylesters of triglyceriden uit visolie.

Bij de vertering van wasesters komen de vrije vetzuren waarschijnlijk lager in de darmen vrij. Deze darmgebieden zijn het rijkst aan receptoren die reageren op vrije vetzuren, de zogenaamde vetzuursensoren FFA4 (Free Fatty Acid receptor 4), ook wel GPR120 genoemd. Bij de opname van vrije vetzuren door de darmwand heen raken de vetzuursensoren geactiveerd. Via deze vetzuursensoren stimuleren omega 3-vetzuren de afgifte van hormonen die onder andere betrokken zijn bij de spijsvertering en bij de glucose-homeostase. Bij mensen met obesitas is aangetoond dat ze een verminderde activiteit hebben van FFA4. Stimulering van FFA4/GPR120 staat momenteel sterk in de belangstelling van wetenschappers, vanwege de therapeutische potentie bij mensen met overgewicht en diabetes.